Aktif - Rasional - Inovatif - Fantastik
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Sekali Klik, 10sen Dihitung
Jom Join - Klik Saje
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Guru dan Jasanya
Sun Jun 06, 2010 1:54 am by are_in

» Help pls
Thu Feb 18, 2010 1:05 pm by fiq_permai

» Perkahwinan Kakak Kepada Mohd Afiq @ Afiq Kodok
Mon Dec 14, 2009 2:46 pm by fiq_permai

» ade Facebook x??
Mon Dec 07, 2009 11:57 pm by fiq_permai

» ~~Jom Men Sambung2..~~
Sat Nov 28, 2009 12:57 pm by fiq_permai

» ~~LaTeS NeWs~~
Sat Nov 28, 2009 12:47 pm by fiq_permai

» Oya ftw`
Sat Nov 28, 2009 12:44 pm by fiq_permai

» Jgn Lupe Kenalkn Diri Korg
Sat Nov 28, 2009 12:42 pm by fiq_permai

» Perubahan
Sat Nov 28, 2009 12:39 pm by fiq_permai

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sun Oct 12, 2008 12:51 am

2 ALL MUSLIM MEMBERS,JUZ WANNA TO TELL
COUPLE TU HARAM!!!COUPLE TU HARAM!!!COUPLE TU HARAM!!!
KEPADA SESAPA YG ADA BANGKANGAN,PENDAPAT,XPUAS HATI DIPERSILAKAN KOMEN..
ESPECIALLY 4 THOSE YG SEDANG,TERINGIN,BERANGAN,DAN PERNAH BRCOUPLE...
SILA2 KOMEN,JGN MALU JGN SEGAN OK.....
KITE LEH DISCUSS SAME2..
Back to top Go down
View user profile
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sun Oct 12, 2008 10:36 am

aku ade bace 1 artikel pasal kapel haram..
nnt aku masukkn k..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
are_in



Number of posts : 165
Age : 28
Location : utm skudai johor
Registration date : 2008-07-30

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Mon Oct 13, 2008 12:02 pm

alamak aku terasa sih.....
Back to top Go down
View user profile
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Tue Oct 14, 2008 2:23 am

Allah brfirman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
nak kata kat sini,Allah xcakap 'jgn lah kamu berzina', tp Allah state kn 'jgnlah kamu mendekati zina' ...couple 2 mndekati zina ke??
Back to top Go down
View user profile
are_in



Number of posts : 165
Age : 28
Location : utm skudai johor
Registration date : 2008-07-30

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Thu Oct 16, 2008 1:36 pm

bagi aku tak salah kalau kita mejalankan aktiviti cple ni dengan landasan yang betul. aku penah dgar ceramah agama mengenai cinta, penceramah tu sendiri kata tak salah kalau bercinta or bercple. yang menimbulkan masalah adalah cara kita dengan cple tu sendiri. adakah cara kita tu mendekati zina atau tidak.
Back to top Go down
View user profile
fiq_permai
Team
Team
avatar

Number of posts : 669
Age : 28
Location : KoLeJ YpC-ItWeB..
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Thu Oct 16, 2008 1:54 pm

no komen..
aku nie xde la bnyak sgt ilmu agam di dada..
so klau aku trlepas ckp lak..
aku lak yg kena dosa..
so..
thats my answer no komen..
Back to top Go down
View user profile
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Thu Oct 16, 2008 6:17 pm

Dlm Riyadahus Solihin, bwh bab lrangan melihat wanita. Rasulullah saw brsabda, mata boleh brzina dgn melihat, lidah boleh brzina dgn brcakap, tangan boleh brzina dgn berpegangan. Kaki boleh brzina dgn brjalan ke arah tempat maksiat. HATI pula boleh brzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia..
Agak2 org yg br couple bole elak ke zina hati ni??
Back to top Go down
View user profile
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Thu Oct 16, 2008 6:28 pm

Ha lg 1,cuba tgok ayat ni..
"Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud,dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tmpat tinggal mereka.Dan setan menjadikan mereka memandang baik
prbuatan-prbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam".
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

ayat ni sbenanya mgatakan kdg2 setan mmbuatkn manusia pndang baik bnde buruk yg manusia itu lakukan wpun manusia itu brpndangan tajam (berilmu tinggi)...
wallahualam..
Back to top Go down
View user profile
fiq_permai
Team
Team
avatar

Number of posts : 669
Age : 28
Location : KoLeJ YpC-ItWeB..
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Thu Oct 16, 2008 10:28 pm

bgs2..
ada kemajuan..
:)
Back to top Go down
View user profile
are_in



Number of posts : 165
Age : 28
Location : utm skudai johor
Registration date : 2008-07-30

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Fri Oct 17, 2008 2:41 am

ok.. bgi aku memang btul fakta tu....
cple itu haram kalau kita tgk dari aspk cara percple bdk2 zaman sekarang.
tapi melalui buku yang aku bca dari M.FADLI A.BAKAR, 'tak slah kalau kita nak bercinta,tpi kita mesti pastikan cara kita itu terkawal....'
kalau dilihat istilah cple tu sendiri, mksudnya korang sukakan seseorang, kau sayangkan seseorang. istilah cple tu sama je mksudnya mcam kau cintakan sesorang. bezanya kat sni adalah cple besanya remaja yang guna, dan cinta adalah antara orang dewasa.
so tak salahkan kalau kita nak simpan perasaan terhdap sesorang. sebab setiap insan mempunyai sifat untuk bercinta dan dicintai.... cara kawalan korang yang pnting bagi memastikan korang tak terikut bisikan syaitan.....
wallahualam
Back to top Go down
View user profile
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Fri Oct 17, 2008 9:13 am

sume org bole ckp "bole brcinta,ttp pastikan trkawal" tp ade dalil ke utk buktikan kyataan 2?
org islam prlu brhujah brdasarkn dalil bg mgelak sbrg kesilapn yg bole menggugat akidah kite..
Istilah brcouple brlndaskan Islam itu cuma ada dlm khayalan,dan x prnah ada wujudnya.Anggap sajalah mereka bole menghindari khalwat,menyentuh serta menutup aurat.Ttp tetap x akn bole mnghindari dari saling memandang,@ saling
mmbayangkan kekasihnya dari masa ke semasa yang mana hal itu jelas haram berdasarkan dalil yg kukuh.

rasanya prlu ulang lg ayat ni..
"Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud,dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tmpat tinggal mereka.Dan setan menjadikan mereka memandang baik
prbuatan-prbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam".
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38
wallahualam
Back to top Go down
View user profile
fiq_permai
Team
Team
avatar

Number of posts : 669
Age : 28
Location : KoLeJ YpC-ItWeB..
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Fri Oct 17, 2008 10:04 pm

ish2...
bgs nyer bdk wann nie..
mkn lama mkn bnyak pengajaran dia ks kat kowng smua tau..
:P
hik3..
Back to top Go down
View user profile
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:18 am

ni cite y ak dpt dr kwn aku...
jom kite hayati cite ni..
tpi aku terpaksa pecah2kn cite ni..
pnjg sgt..


Bismillahirrahmanir rahim....
Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising
masa belajar..
Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar
lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari
publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..
Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10
ringgit..
Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:20 am

cont..

Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4
itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'. .
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting
dalam hidup saya..
Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA..
Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..' ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam. .kadang-kadang saya pun habis RM10
satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa
ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya. .
Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..
Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam. .
Asalkan awak memahami saya..
Satu hari saya dengar ceramah..


will be continue...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:22 am

continnue..

Alhamdulillah. .
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..mengingina kan
kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?
Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan
masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..
Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..
Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..
Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang
perkahwinan. .
Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabk an oleh Allah di akhirat
kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:
“Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa".
Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan. .huhu~~


will be continue..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:23 am

continue..

Lepas tu, satu masa.. saya terbaca pasal couple..
"COUPLE HARAM"
Saya tak percaya.. tapi bila baca detail-detail yang dia bagi.. macam betul pulak..huhu~ ~ tapi biasala.. kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..
Saya pun buat tak tahu pasal benda tu.. dan teruskan saja hubungan kita.. kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan.. tak jiwang-jiwang. .
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak. .
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..
Masa terus berlalu...
Masa ni dah nak dekat Final Exam.. dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan.. buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..
Ada yang terima.. ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur.. saya kena marah pula.. macam-macamlah alasannya ada kata saya tegur tak berhikmah..ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah.. saya ada tempat mengadu.. huhu~~
Suatu masa.. ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri.. saya terjumpa ayat ini..
“Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berfikir?”
(Al-Baqarah, ayat 44)
Saya pun terfikir..
"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa, ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"
Lepas tu terjumpa pula ayat ini..
“Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.”
(Al-Baqarah ayat 42)
Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..
"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple
gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."
Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?
Macam-macam yang saya fikir..
Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai
dakwah akan lebih mantap..
Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca
Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati. ."
******
will be continue...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:24 am

continue..

Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..
Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan
fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia
tentang couple.
Tapi saya tragak-agak. .
"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"
Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan
Al-Qurannya seorang diri.
"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"
"Em,boleh..duduklah . Nta nak tanya apa?"
"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni,
saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan
biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."
"Bercinta ke?"
Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula
brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk.
Lepas tu saya tanya..
"Sebenarnya. .couple ni boleh ke tak bang?"
"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik
kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik
kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu
dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga.
Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam
ayat yg ke 32:
“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni
menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya
upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah
jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami
selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."
Saya tak mahu mengalah.
"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak
pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja
batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada
saya ayat ini:
“Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka
memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.”
(Surah Al-Anakabut, Surah 29, ayat 38)
"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang
berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang
indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta
berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi.
Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan
itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta
terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah
sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah.
Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan
dia, kan?"
Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang,
saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya
tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia
pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia
boleh membawa kepada zina juga bang?"
"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia
lagi. Nta dah dapat
elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta
janji taknak call die pula, nta dapat elak zina
telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang
tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."
"Zina hati?" Saya menduga.
"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah
jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri
zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin,
bawah bab larangan melihat wanita.
Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh
berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan
berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke
arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia.
Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak
dapat lari daripada zina hati."
Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua
yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia
sambung..


will be continue..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:25 am

continue..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta.
Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi
bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus
tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri
ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau
nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."
"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata.
Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat
dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati
dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa
akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima
keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."
Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis
depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak
ada org lain masa tu. Brother tu jwb..
"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh
buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di
belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam
berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang
nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah.
Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna
lagi."
Saya trdiam lagi.
"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif,
mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang.
Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi
bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara
bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan
tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul,
meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung
balasan atas perbuatannya sndiri."
Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis,
saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah
jelas sekarang, couple tu haram.
"Jadi apa saya nak buat bang?"
"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan
pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf,
kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi.
Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia
langsung lepas tu."
"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi
bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula
saya hubungi mereka?"
"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah'
dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu
universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula
buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia
hanya sebagai group discussion partner."
Tiba-tiba saya terfikir..
"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang
gak? Takkanlah awal sangat?"
Saya cakap..
"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak
saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya
tiggalkan benda ni?"
Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..
"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh
ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan
mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu
mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah
Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu
sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang
fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila
masuk dakwah, mereka tiggalkan."
Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa
macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.
"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena
tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya
nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."
"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."
"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."
Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn
juga diri..
"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh
lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula
nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan
dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


will be continue..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 6:26 am

last episod...

Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..
"Assalamualaikum. .Sebenarnya selama ini hubungan kita
salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara
pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia
tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah
meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah.
Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau
ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga.
Assalamualaikum. ."Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak
mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu
saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas
beberapa ketika..saya tekan juga button [send].
Lepas tu tertera di skrin..
[SENDING..]
[MESSAGE SENT]
Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang.
Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash
dengan awak..
"Terima kasih bang.."
"Takpe, dah tanggungjawab. ."
Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak
sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah
terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk
kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah
Al-Baqarah,ayat 216..
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu
adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu
membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan
boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia
amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak
mengetahui.
*******
Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan
kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan
senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi
tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang,
couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang
berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak
kisahlah semua tu..
Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak
bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..
"Seindah gubahan pertama.."
Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun
fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya
hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..
"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan
ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak
mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..
Assalamualaikum. .saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada
jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak
awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang
menentukan.. Lagi satu,
Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan,
dan tak kekal..
Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..
-Yang Terakhir- "
[SEND]
[SENDING..]
[MESSAGE SENT]
Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk
saya.
Saya takkan berpatah balik..
Takkan..buat selama-lamanya
*dipetik dari kisah seorang sahabat*
sekian,moga mendapat manfaat~
wassalam^^

~~TAMMAT~~

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 1:42 pm

Hm..good example..sume org tau mmbaca kn..so tlong baca dan phmkn..
skang sumenye trletak kt 'tahu vs mahu'..
bile abs baca kite akn TAHU..tp trpulang lak kt kite MAHU ikut ke x..
byk org tahu,tp xmahu ikut..
its up 2 u now..i ve done my work..


Dan (igtlah) ktika suatu umat d antra mreka brkata: "Mngapa kamu mnasihati kaum yg Allah akn mmbinasakn mreka atau mngazab mreka dgn azab yg amat keras?" Mreka mnjawab: "Agar kami mmpunyai alasan (plepasan tanggungjwb) kepada Tuhanmu,dan supaya mreka brtakwa"..
Al-A'raf surah ke 7,ayt 164..
Back to top Go down
View user profile
eylla
Administrator
Administrator
avatar

Number of posts : 685
Age : 28
Location : sg petani, pee jay...
Registration date : 2008-04-23

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 5:29 pm

wah!!!
skali skala ble iwan da bersuara..
opss kt cini menulis..
hehehehe..
boleh tahan r..
terkezut aku baca..
hahahaha...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://5arifcrew.nice-forum.net
are_in



Number of posts : 165
Age : 28
Location : utm skudai johor
Registration date : 2008-07-30

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sat Oct 18, 2008 9:15 pm

ok2 aku tahu n memg stuju cple tu haram kan?
tapi kita kna tahu semua mnusia ada kelemahan masing2. tak adil kalau kita nak bandingkan apa yang kita rsa gan apa yg orang lain rsa.
bagi aku, smua dah tahu aku mmg bcple skrang, insyaalah aku akn brusaha untuk mengikut nsihat korang. aku pun dah bncang perkra yg sama gan member aku n perkra yg sma aku terima. tpi dlam islam pun ada kata kalau nak brubah jgan terlalu memaksa. so insyaallah, d'izinkan allah aku akan berusaha...
doakan aku guys...... ;)
salam.....
Back to top Go down
View user profile
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sun Oct 19, 2008 12:35 am

Salam..aku mntk maap la klo ade yg xpuas ati dgn ape yg aku wat ni..
Aku rase ape yg aku wat ni,cara aku mnulis, da ckup lembut dan brhikmah kot..ahaks..
Tp ape yg aku wat ni sbb tgjwb,krn Allah..(baca sndiri surah Al-'asr)
sbenaya ni bukn tuju kt ain smata2,tp kpd sesapa saja la yg baca,trmasuk la diri aku sndiri..
Dan tlong sebar2kn...
klo ade sbarag prtanyaan,komen n watever la,leh bgau direct je..aku ok je..
wallahualam..
Back to top Go down
View user profile
ruffy
Team
Team
avatar

Number of posts : 565
Age : 28
Location : keramat/poli sabak benam
Registration date : 2008-06-26

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sun Oct 19, 2008 1:55 pm

hoyey2..
tahniah2..
korang berjaya wat diri ni serba salah..
tapi aku nak wat camne..
aku tros terang gtau..
aku ngan ain tak anggap kitorang kapel..
coz ustaz aku dulu imam masjid wilayah gtau kalo nak contact sorang2 pompuan 2 tak boleh kalau saje2..
tapi die jadi harus kalau korang nak betol2 jadikan die istri korang..
n honestly aku bgtau aku nak jadikan DIE istri aku kalo ade jodoh..
so aku tak bangkang kalo korang kate kapel 2 haram..
tapi yg mane agak2 nak napel kontrak setahun due 2 mmg sah2 haram..
aku bukan nak menangkan diri aku..
tapi memang aku da pikir sejak aku form 1 lagi yang aku kapel just utk kawen je..
bukan nak men2 atau puaskan nafsu..
n insyaALLAH yg aku kapel ari ni adalah utk selamanya..
utk aku kawen kalo ade jodoh..
InsyaALLAH..
leh kasi komen tak kwn2???
Back to top Go down
View user profile
wann



Number of posts : 31
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   Sun Oct 19, 2008 6:24 pm

:)
Niat x pernah mghalalkan cara..niat ko nk kawin 2 baik,tp cara xbape btol..
bole jamin 100% ke ko akn kawin dgn die?
kwn2 aku kt sini ade yg dah kawin,ade yg dlm prancgn nk kawin.sumenye 19 thn..
dorg wat cmtu sbb tau kapel 2 haram,so yg mane syg sgt kt kapel2 dorg 2,dorg kawin la..
yg mane xsedia lg nk kawin,cmne??
dorg tunang la..tp bile brtunang pn ade batas2 prgaulan..tunang bukn lesen tuk ajk2 dating,kol tgh2 mlm tny tgh wat pe (cth je)..Dan jgnlah kalian mlmbutkn suara,shingga brkeinginan org2 yg brpnyakit d dlm hatinya. (al-Ahzaab: 32)..jelas kot mksud die..
It's not me who want you to make a decision like this, but Allah tells you so..
wallahualam..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..   

Back to top Go down
 
TOLONG BACA..TOPIK BEST GILER NIH..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» My parents 50th Wedding Anniversary!!
» Latest Naruto Shippuden episode's Naruhina moment
» NaruHina Chronicles
» Your Desktop/Mobile/iPad/Console Background :3
» NATSU, GRAY, LUCY , ERZS VS NARUTO, SASUKE, SAKURA, HENATA VS LUFFY, ZORO, NAMI, ROBIN

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
5 Arif Crew Official Forum :: Zone 5 Arif Crew :: Berita & Perkembangan-
Jump to: